top of page
Öne Çıkanlar

BİR DÖNEMİN SONU: SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ

BİR DÖNEMİN SONU: SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ


Zeki Sarıhan


Birinci Dünya Savaşı’nda Fransızlar Suriye’ye el koydular. Savaş sonunda Çukurova ve Güneydoğu kentlerine de el koymak istediler. Bu kez Kuvayı Milliyenin ve halkın direnişiyle karşılaşınca mütareke sınırına çekildiler. Suriye’ye karşılık Süleyman Şah’ın mezarının bulunduğu Cebar kalesini bir hatıra kabilinden Türkiye’ye armağan ettiler. İngiltere, Amerika gibi emperyalist ülkelerin ana vatanları dışında bayraklarının dalgalandığı denizaşırı toprakları, üsleri vardır. Türkiye’nin Osmanlılardan kalan tek dış toprağı da on dönümlük bu Türbe arazisidir.


Süleyman Şah Türbesini bekleyen askerlerin ve türbenin içinde bulunan eşyanın bir askeri görevlinin kaybı sayılmazsa başarılı bir gece yarısı operasyonuyla Türkiye’ye getirilmesi ve anıt türbenin havaya uçurulması AKP Hükümeti’nin Ortadoğu’daki hayallerinin iflası olduğu kadar, Osmanlılıktan kalan bir sorunun da tasfiyesidir.


Vahşi IŞİD muhasarası altındaki Süleyman Şah Türbesinin boşaltılması başka seçeneği olmayan doğru bir harekettir. Bunun aksi, bu mezara saldıracak olan IŞİD’le Türkiye’nin savaşması, bunun için de Suriye’ye bir ordu sokması gerekirdi ki, bu dizlerine kadar Ortadoğu bataklığına batırılmış olan Türkiye’nin boğazına kadar bataklığın içine çekilmesi anlamına gelirdi.


Ancak, yeni mezar yerinin gene Suriye toprakları üzerinde seçilmesi, Suriye’nin bu topraklar üzerindeki hükümranlık haklarını hiçe saymaktan başka bir şey değildir. Mezar yerinin bundan önce de iki kez değişmiş olması, bu yeni harekete gerekçe oluşturamaz. Çünkü bundan öncekiler Suriye hükümetinin isteği ve rızası ile yapılmıştır. Türkiye’nin bu son tercihinde ise Suriye’nin rızası yoktur.


Bir ülke (Türkiye), başka bir ülke (Suriye) topraklarında istediği gibi askeri operasyon yapar ve istediği bir bölgeyi, velev ki burası küçük bir yer olsun, “Burası benim!” diye işgal edebilir mi? Başka bir ülke Türkiye’ye karşı böyle bir harekette bulunsa bunu nasıl karşılayacaktık? Amerikalılar İncirlik’teki üslerini kapatsalar ve bunun yerine Türkiye’nin izni olmadan Sivas’ta o kadar arazi işgal edip burada yeni üslerini kursalar ne düşünürdük? Suriye hükümetinin şu zayıf dönemini buna gerekçe gösterebilir miyiz? Türkiye’nin zayıf dönemlerinde ondan toprak koparmak isteyenler karşısında ne düşünüyor isek Suriyeliler de bu konuda aynı şeyi düşünmeyecekler midir? Bu bir kurt kanunu mudur ki düşeni yemek meşru olsun? Kendimize yapılmasını istemediğimiz bir şeyi başkalarına nasıl reva görürüz?


Süleyman Şah Türbesi için en güvenilir ve uygun olanı onu sınırın bu yanında inşa etmektir. Çünkü sınıra bitişik (150 metre) mesafede on dönüm bir arazi üzerinde Türkiye bayrağının dalgalandığı bir alan yaratmak Türkiye yüz ölçümünü on kilometre kare bombe yaptırmaktan başka bir şey değildir, üstelik bu yer de daima niza konusu olacak gibi görünüyor.


Sonuç olarak Süleyman Şah Türbesinin tahliyesi, AKP Hükümeti’nin Yeni Osmanlı rüyalarının iflasını belgelemektedir. Ancak mezar terk edilmekle yapılması gereken yapılmıştır. Bu mezarın Türkiye sınırları içinde inşa edilmesi zorunludur. (24 Şubat 2015)
















İlgili Yazılar

Hepsini Gör

İnsiyatif Sahibi Yasa Olmalı

* İNSİYATİF SAHİBİ YASA OLMALI / Başbakan otobüste bir şortlu kadını abdestimi bozuyorsun diyerek tekmeleyen adamla ilgili düşüncelerini...

son eklenenler
ADIyla ARA
Henüz etiket yok.
bizi izleyin
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
  • Wix Facebook page
  • Wix Twitter page
  • Wix Google+ page
bottom of page