top of page

zeki sarıhan

 

 

 

 

 

 

 Özgeçmiş

 

FIRTINALI YILLAR

İkinci Dünya Savaşı içinde 28 Temmuz 1944’te Fatsa’nın Beyceli köyünde, mısır ve fındık tarımıyla uğraşan orta halli bir ailenin beşinci çocuğu olarak hayata gözlerini açtı. Babası Sabri Çavuş, aynı zamanda taşçı ustasıydı.  Dokuz kardeşinden dördü, kızamık gibi hastalıklardan erken yaşlarda öldü. 1953’te babası ölünce annesi Hafize’nin aile reisliğinde büyüdü.

 

Öğrenim hayatı: Okuma yazmayı mahalle mescidindeki “Mektep”te öğrendi. 1953’te Kumru Nahiyesinde ilkokula başladı. İkinci sınıfı Fatsa Sakarya İlkokulunda halası gilde kalarak okudu. Üçüncü sınıfta köylerine yeni açılan okula nakletti ve 1958’de bu okuldan mezun oldu. 6 yıllık Lâdik Akpınar İlköğretmen Okulu’nu 1964’te bitirdi. Üç yıl öğretmenliğinden sonra 1967’de girdiği Gazi Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü 1970’te bitirdi.

 

Öğretmenliği: Konya Karapınar Akçayazı köyünün ilk öğretmeni idi. 1965 yazında er öğretmen olarak askerlik eğitimi aldıktan sonra Fatsa Yassıtaş Köyü öğretmenliğine atandı. İki yıl sonra görev yeri değiştirilerek Söken Köyü’ne nakledildi. 1970’de GEE’ni bitirince Milas Selimiye Ortaokulu’na verildi. Burada ancak bir ders yılı çalışabildi. Mamak’taki hapisliğinden çıkınca Fatsa Ortaokulu’na Türkçe Öğretmeni olarak göreve geri döndü. Burada da ancak bir yıl çalışabildi. Boğazlıyan Uzunlu Kasabası Ortaokulu’na sürüldü. 1976’da eşiyle birlikte İnebolu Ortaokulu’na nakledildi. 1977’de Türkiye ve Amme İdaresi Kamu Yönetimi Lisans Üstü Uzmanlık Programını kazanınca Polatlı Lisesi’nin kadrosuna atandı. 1978’de Ankara İncesu Lisesi akşam kısmına nakledildi ve 1980’de aynı lisenin orta kısmında görevlendirildi.  1983’te alındığı görevine 1986’da dönebildi. 1987’de 50. Yıl Lisesi’ne nakledildi. 1990-1991’de da Üreğil Ortaokulu’nda çalıştı. 1993’te 50. Yıl Lisesi’nden emekli oldu.

 

Sürgün, ceza ve hapislik hayatı: Daha ilköğretmen okulu yıllarında izlenmeye alındı. “Solcuyum” dediği için askerlikte soruşturma geçirdi. Okuduğu kitaplar nedeniyle stajyerliği ancak üçüncü yılın sonunda kaldırılabildi. 23 Nisan bayramı töreninde yaptığı konuşmadan ötürü ifadesi alındı. Fatsa’daki köycülük çalışmaları, özellikle Beyceli köylülerinin yol yürüyüşünde ve Yoksulluk Yürüyüşü’nde oynadığı rol nedeniyle 1967’de Siirt’e sürüldü. Gazi Eğitim öğrenciliği sırasında Öğrenci Derneği’nin yayımladığı bildiriler nedeniyle pek çok kez ifadesi alındı. 1970’te Ayhan Sarıhan’la birlikte Bakanlık Üst Disiplin Kurulu kararıyla okuldan temelli atıldı. Danıştay kararıyla geri dönebildi. 1970’te Selimiye Ortaokulu öğretmenliği sırasında Cumhuriyet Bayramı’nda yaptığı konuşmadan ötürü Bakanlık müfettişi tarafından sorgulandı ve 1971’de Bakanlık emrine alındı. Aynı günlerde İzmir Sıkıyönetim Komutanlığı tarafından tutuklandı. Üç ay sonra Ankara Sıkıyönetim komutanlığı tarafından da Dev-Genç davasından tutuklanarak Mamak’a getirildi. Üç yıl da burada yattı. TCK 141. Maddesinden 8 yıl 7 ay, bir bildiriden ötürü de 5 ay ceza aldı. 1974 affıyla tahliye edildi. Bakanlık emrine alınma kararı da Danıştay tarafından iptal edildi. İzmir Sıkıyönetim Mahkemesi Savcılığı ve Milas Asliye Ceza Mahkemesi açtığı davalarda takipsizlik verdi. Fatsa Ortaokulu öğretmenliği sırasında okul müdürü, hakkında soruşturma yürüttü ve 1975’te Boğazlıyan’a sürüldü. İnebolu’da eşiyle birlikte önce valilik emrine, ardından Bakanlık emrine alındı. 1983’te 1402 Sayılı yasa gereğince meslekten temelli çıkarıldı. Bu dönemde ansiklopedi pazarlamacılığı ve yayıncılık yaptı. 1986’da eşiyle birlikte gözaltına alınıp Ordu’ya götürüldü. Efirli Cezaevinde bir aylık bir tutukluluktan sonra dava Ünye Ağır Ceza Mahkemesi’nde zaman aşımı nedeniyle düştü. 1986’da İncesu’ya döndü. Cumhuriyet Bayramı’nda yaptığı konuşma nedeniyle burada da soruşturma geçirdi. 1987’de naklettiği 50. Yıl Lisesi müdürünün şikâyeti üzerine Bakanlık Müfettişlerince ifadesi alındı. Öğretmen Dünyası’nda yayımlanan Eğitimde Rüşvet yazısı yüzünden Ankara Valiliği tarafından Çamlıdere’nin bir köyüne sürüldüyse de Bakan Avni Akyol’un müdahalesi ile görev yeri Üreğil Ortaokulu olarak değiştirildi. Bölge İdare Mahkemesi’nin kararıyla 50 Yıl Lisesi’ne geri döndü, yazıdan ötürü beraat etti.

 

Yazı ve yayıncılık hayatı: Yazı hayatına öğretmen okulunda duvar gazetesi yazılarıyla başladı. Yeşil Fatsa, Akpınar okul bülteni ve diğer bazı gazete ve dergilerde yazılar yazdı. 1964’te arkadaşlarıyla birlikte çıkardıkları Sorun’un ilk ve tek dergisi okul idaresi tarafından toplatıldı. Yassıtaş Köyü Öğretmeniyken İleri Köy gazetesini çıkardı. Fatsa’da ortaokul öğretmenliği sırasında TÖB-DER’in haftalık haber bülteninde yazı işleri müdürlüğü, İnebolu TÖB-DER’i adına da Heyemola bülteninde aynı görevi yaptı. 1976’da Ankara’daki arkadaşları tarafından çıkarılan Yurtsever Öğretmen kadrosu içinde yer aldı. 1978’de dergiyi kapatmalarından sonra günlük Aydınlık’ta eğitim yazıları yazdı. 1980’de Öğretmen Dünyası’nın kurucuları arasındaydı. 1982’de bu derginin yazıişleri müdürü olduysa da Ankara emniyetinin tehdidiyle bu görevini devretti. 1988’de bu yazıişleri müdürlüğünü yeniden üstlendi ve 2011’e kadar sürdürdü. 1983’te kurdukları Öğretmen Yayınları’nı Ayhan Sarıhan’la birlikte yönetti.  Aydınlık, Cumhuriyet, Siyah-Beyaz, Polatlı Postası, Fatsa Güneş, Yeni Haber gazeteleri, Teori dergisi ve başka bazı dergilerde yazıları yayımlandı. Ulusal Kanal’da uzun süre tarih sohbetleri yaptı, tarih ve eğitim korularında bazı radyo televizyonlarda da konuştu. Pek çok yerde konferans, panel, açık oturumlara konuşmacı olarak katıldı. Atatürk’ün Bütün Eserleri Danışma Kurulu üyeliğinde bulundu. Halen yazılarını internet üzerinden paylaşmaktadır.

 

Demokratik Kitle Örgütlerinde aldığı görevler: Öğretmen Okulunda Kültür Edebiyat Kolu başkanlığı yaptı. 1963’te kurdukları Beyceli Kalkındırma Derneği, 1966’da Fatsa Köycülük Derneği başkanlığı, 1968’de çok kısa süre Ankara Yüksek Okullar Talebe Birliği başkanlığı, 1969’da Gazi Eğitim Enstitüsü Öğrenci Derneği Bakanlığı, 1974’te Fatsa TÖB-Der Yönetim kurulu üyeliği, 1976’da İnebolu TÖB-DER Yönetim Kurulu üyeliği, 1990’da Kore Dostluk Derneği başkanlığı, 1993’te kurulan Eğitim Hakkını Savunma Komitesi sözcülüğü, 2003’te kurulan Ulusal Eğitim Derneği başkanlıklarında bulundu. Emekli olmadan önce Eğitim-İş üyesi, 1998–2012 yıllarında İşçi Partisi üyesi idi. Halen Edebiyatçılar Derneği’nin de üyesidir. Ulusal Eğitim Derneği Genel Kurulu kararıyla bu derneğin Onursal Genel Başkanıdır.

 

1984’te Sağmalcılar Lisesi Edebiyat Öğretmeni Şenal Sarıhan’la evlendi. Emre ve Işık adlı iki oğlu bulunan ve Ankara’da oturan, Sarıhan, çeşitli nedenlerle Azerbaycan, Çin, Kuzey Kore, Almanya, İsviçre, Hollanda, Belçika, İngiltere, ABD, Küba ve bazı Yunan adalarına gitti. Türkiye’de görmediği yalnızca üç il kaldı.  (Bu özgeçmiş, Öğretmen Dünyası’ndaki özel dosyada yer almak üzere kendisi tarafından yazılmıştır. 21.11.2014)

  • Wix Facebook page
  • Wix Twitter page
  • Wix Google+ page
bottom of page