top of page

ANADOLU FENERLERİ;DERGİLER



Her İMECE DERGİ, postmodernist kılığıyla yerel kültürleri yok etmeye, tek tipleştirmeye soyunmuş çokuluslu yayın tröstlerine karşı cüssesinden beklenmeyen bir savaşçı, yereli aydınlatan, evrensele taşıyan bir fener, bağımsız yazana, sanatçıya ışıklı dev bir duvardır; yaşasın kültürümüz diye haykıran.


Kuşkusuz, emek verenlerine bağlı olarak her dergi bir anlayış, bir gelenek, bir moda, bir iktidar mücadelesidir, ama her eylemi kirleten paranın, girebildiği sanatçının emeğinden rant kazanma mücadelesi değildir. Elbette yurdum insanından soyutlanamaz; azgelişmişliğin, muhtaçlığın yapısal sorunlarını o da terkisinde taşır. Yaşayabilmek için katkı beklese de yapısal olarak ticarîye dönebilecek potansiyeli istese de taşıyamaz. Bu da onu ötekine göre daha ahlaklı yapar.


Daha önemlisi her dergi, küreselleşen ve ticarîleşen dünyanın ezici, baskın kültürü karşısında yaşamak için son umutsuz mücadelesini veren engin köklerimizin, arkaik dönemden tut, günümüzün çağdaşlık yolunda ama gitgide birbirine yabancılaşan bugünün halkına değin Anadolu kültürünün son kalesi, kendini yiyerek ayakta durmaya çalışan Donkişot’u, bugünü yarına, yereli evrensele taşıyarak post modernizmin karanlığına cılız da olsa inadına yanan son fenerlerinden biridir.

.. .


Şenol Yazıcı


BAHAR 2013 [maviADA DOSYA, [SAYI 24] [KONU: ANADOLU DERGİLERİ

* Şenol Yazıcı

Hidayet Karakuş

Fadime Y. Karoğlu

Nadir Gezer

Zeki Sarıhan

Öner Yağcı

Deniz Kavukçuoğlu

Nazım Mutlu

Rahim Gür

...


Etikete göre ara
Henüz etiket yok.
ÖNE ÇIKANLAR
son postalar
Arşiv
bottom of page