top of page

Bir Kenti “Okur” Yapan Sakarya Valisi Nuri OKUTAN’la “Okuyan Şehir Sakarya” konulu söyleşi:

Bir Kenti “Okur” Yapan

Sakarya Valisi Nuri OKUTAN’la

“Okuyan Şehir Sakarya” konulu söyleşi:


Doc.Dr. Ali GÜLTEKİN

Osmangazi Üniversitesi

/

Türk cumhuriyetin ilk yıllarının ruhunu taşıyan olmazı olur yapan bir vali buldu. Sakarya valisi Nuri Okutan. Deprem sonrası yaralarını hızla onaran kent, eğitim, kültür, sanat alanında da Türkiye’ye örnek oluyor. Bu kez devlet öncü: Sakarya Valisi Sayın Okutan Cumhuriyetin ilk yıllarında uygulamaya konulan kültürel içerikli etkinliklerin günümüze uyarlanmış biçimini gerçekleştiriyor. Bir ilin kültürel yönden donatılmasına, sanatçı ve kitapla buluşmasına dönük somut uygulamalarda bulunuyor. Darısı diğer illerimizin başına. Neler mi yapıldı? Etkinlik sonuç bildirgesini aynen sunuyoruz.

· 1550 öğretmen, Türkçe Öğretimi ve Okuma Alışkanlığı Kültürü Seminerine Katıldı.

· 30 yazar, 72 köy, kasaba, ilçe ve şehir merkezindeki ilköğretim okulu ve lisede 43 bin öğrenciyle buluştu.

· Sakarya Valiliği 33 yazarın 45 bin kitabını çocuklara armağan etti.

· 34 yayınevinin katılımıyla gerçekleşen I. Sakarya Çocuk ve Gençlik Yayınları Fuarı’nı 21 bin öğrenci ziyaret etti.

· 3600 öğrenci fuar etkinliklerinde çocuk ve gençlik edebiyatı kültürü konulu söyleşilere katıldı.

Tüm bunlar ilgi çekmeyecek gibi mi?

maviADA’ya yazan ve etkinliğe katılan yazarlarla birlikte soruları hazırladık. Valiyle görüşme işini Eskişehir Karşılaştırmalı Edebiyat ana bilim dalı başkanı Doc.Dr. Ali GÜLTEKİN üstlendi. Ortaya bu söyleşi çıktı.

maviADA adına Ali GÜLTEKİN:: Vali Nuri OKUTAN kimdir? Sizi okumanın sihrine inandıran yaşamınızdan kaynaklanan bir öykünüz var mı?

Vali Nuri OKUTAN:

Cevap 1962 Eğridir doğumlu olup, Orta öğrenimini Gönen Öğretmen Lisesinde tamamladım. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümünü 1985 yılında bitirdim. Yüksek Lisansımı Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Yönetim- Organizasyon alanında yaptım. 1989-1990 yıllarında bir yıl süre ile İngiltere`de Ganturbury ve Margate kentlerinde mesleki konularda bilgi, görgü ve dil eğitimi aldım. 1986 yılında İçişleri Bakanlığınca açılan bir ay süreli planlama yönetimi kursuna katıldım. Yine 1986 yılında 6 ay süre ile planlama uzmanlığı yaptıktan sonra Bitlis Kaymakam adaylığı, Amasya-Taşova Kaymakam vekilliği, Bursa-Harmancık, Van-Bahçesaray, Erzurum-Narman, Gümüşhane-Kelkit ilçelerinde Kaymakamlık görevlerinde bulundum.

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünde 1996 yılında Şube Müdürü ve Daire Başkanı olarak görev yaptım. 1997 tarihinden 17.08.1999 tarihine kadar Personel Genel Müdürlüğü Daire başkanı olarak görev yaptım. 1999 tarihinden 11.08.2000 tarihine kadar Personel Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcılığı görevini yaptım. 11.08.2000-10.09.2004 tarihleri arasında Siirt Valiliği görevini yaptım.15.09.2004 tarihinde Sakarya Valiliğine atandım. Halen Sakarya Valiliği görevini yapmaktayım. Üniversite hatta lise yıllarından itibaren her daim kitap ile yakın temas kurmuşumdur.Okumaya olan aşkımızın temelinde elbette ailemizin ve özellikle babamın telkinlerinin rolü büyüktür. Yine öğretmen okulunda hocalarımızın ve ağabeylerimizin bizim bu bilinçle yetişmemiz yönündeki destekleri de yadsınamaz. Sürekli okumam gerektiğine inanmışımdır. Bu sebeple de eve gidince muntazam olarak her gece okumaya çalışırım. Tabii bazı geceler aksatıyoruz, fakat okumaya çok özen gösteririm.

maviADA: Okuyan Şehir Sakarya etkinliklerinin öncelikli amacı nedir?

Vali Nuri OKUTAN:

Temel gayemiz, eğitimi insanımızın hak ettiği ölçülere çekmek için başlattığımız kampanyanın muhtevasını zenginleştirmek, okumayı ve araştırmayı bir bilinç haline getirmek ve çocuklarımızı ve gençlerimizi, bilgiyle güçlenmiş kılmak.

Çünkü biliyoruz ve inanıyoruz ki, bunu yapmadan, dünya sahnesinde daha güçlü bir ülke olarak bulunma şansımız zayıflayacaktır. Üstelik gelecek nesillere daha iyi ve yaşanabilir bir dünya ve daha güçlü bir ülke bırakma görevimiz de bunu gerektirmektedir. Sakarya Valiliği olarak daima bu bilinçle hareket etmekteyiz ve bu bilinçle davranılmasını arzu etmekteyiz.

Geçtiğimiz yıl başlattığımız Eğitim İçin Haydi Sakarya kampanyası çerçevesinde okuma kültürünü yaygınlaştırmak ve okuma iklimi oluşturarak, eğitim ve donanımlı bireylerin yetişmesini sağlamak amacıyla etkinlikler gerçekleştirdik. Öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz, velilerimiz ve davet ettiğimiz bilim adamı ve sanatçılarımızın etkinliklerimize gösterdiği yakın ilgi, çalışmalarımızın kapsamını artırdı.

maviADA:Türk Çocuk ve Gençlik Edebiyatının gelişmesi için iki yıldır yapmakta olduğumuz etkinlikler ülke çapında büyük yankı uyandırdı. Bu değerli girişiminizin ilk kıvılcımları nasıl ve neden tutuştu?

Sakarya Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Günleri, ilk öğretim ve ilk gençlik çağındaki çocuklarda okuma ve kitap sevgisi uyandırmak; çocukların doğru kitapla doğru ilişki kurması için, okullarda ve velilerde yeterli okuma kültürünü oluşturmak amacıyla Çocuk Vakfı işbirliğiyle geçtiğimiz yıl, “Çocuklar kitapla büyüsün” sloganıyla başlatılmıştı.

Sakarya Çocuk Edebiyatı Günleri başlattığımız eğitim kampanyasına yeni bir hız ve muhteva kazandırdı. Şehrimize konuk ettiğimiz çocuk edebiyatının seçkin yazar ve şairlerinin, ilk öğretim çağındaki öğrencilerimizle kurdukları bağ, gelecekte daha mutlu ve bilgi açısından daha donanımlı bir ülkenin temellerini teşkil edecektir.

maviADA:Sakarya'da gerçekleştirilen etkinliklerin, öğrencilere, öğretmenlere ve yurttaşlara ne gibi temel katkıları sağladığını düşünüyorsunuz? Bu etkinliklerin yurdun geneline yayılabilmesi için önerileriniz nelerdir?

Vali Nuri OKUTAN

Sakarya’daki okullarda başlattığımız okuma saatleri uygulamasının olumlu etkilerini veli öğretmen hep beraber görmekteyiz.Üniversite Seçme Sınavı’nda 55nci sıradan 39ncu sıraya çıkmamızın etkilerinden birinin de bu kampanyalar olduğunu biliyoruz Bu durumun yansıması olarak, öğrencilerin de talepleriyle okul kütüphanelerindeki kitap sayısını 36o binden 75o bine çıkardık.Etkinliklerle hedefimiz 1 milyon kitaba ulaşmaktı. 1 milyon 200 bin kitaba ulaşarak kampanyası başlattık. Hedefimizi aştık. Şimdi köy okullarımız için 100 bin kitap kampanyası başlattık.

Ülke geneline yayılması için ilk kıvılcım çakıldı bence. En büyük etkeni de siz yazarlarsınız. Çok güzel geri dönüşler alıyorum ve duyuyorum.Milli eğitim Bakanımız da etkinliklerden övgüyle söz etti. Gönül ortaya konunca güzel sonuçlar almamak imkansız..

maviADA:Türk Sizin için gerek yazılı basında, gerekse etkinliklere katılanların ağzından sıkça duyduğumuz bir sözcük var; sizin için "Okutan Vali" diyorlar. Bir devlet adamı, bir bürokrat olarak bu tanımlamayla ilgili duygularınızı bizimle paylaşır mısınız?

Vali Nuri OKUTAN:

Aile büyüklerim zamanında bölgede eğitimci olarak görev yaptıklarından “Okutan” olarak anıldıklarından bu soyadını almışız..Bugün soyadıma vurgu yapılarak şahsıma ithaf edilen sıfat, bu nedenle dedelerimin gıyabında beni onurlandırıyor. Bu duygumu kelimelerle tarif etmem imkansız.. Bu sıfatın sorumluluğunu en iyi şekilde yerine getirmek gibi bir görev yüklüyor bana...

maviADA:31 Mart-9 Nisan tarihleri arasında 34 yayınevinin katılımıyla I.Sakarya Çocuk ve Gençlik Yayınları Fuarı gerçekleşti. Okuyan Şehir Sakarya'nın öznelerinin ilgisinden memnun musunuz?

Vali Nuri OKUTAN:

Etkinliklerin tüm öznelerinden memnunum. Kolay değil tabi bu büyüklükte bir etkinlikten başarıyla çıkmak. Küçük aksaklıklar yaşansa da güzelliklerin içinde eridi gitti, ama biz onları not aldık gelecek yıl daha da başarılı etkinlikler düzenlemek için çalışmalara başladık bile.

3-7 Nisan tarihleri arasındaki etkinlik 14 lise ve 75 ilköğretim okulunda yazar-okur buluşmaları şeklinde yapılırken, günümüzün önde gelen 31 yazar ve şairi Sakarya’da çocuk ve genç okurlarıyla bir araya gelerek, okuma ve kitap eksenli söyleşi yaptı. Gülten Dayıoğlu’nun onur konuğu olarak katıldığı Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Günleri’ne, İskender Pala, Selim İleri, Beşir Ayvazoğlu, Ahmet Turan Alkan, Sevinç Çokum, Nursel Duruel, Sadık Yalsızuçanlar, Refik Durbaş, Yalvaç Ural, Muzaffer İzgü, Hasan Latif Sarıyüce, Zeynep Cemali, Salih Zengin, Yücel Feyzioğlu, Mustafa Ruhi Şirin, Fatih Erdoğan, Seza Kutlar Aksoy, Kemal Özer, Melek Güngör, Gökhan Akçiçek, Çetin Öner, Ayşe Kilimci, Mevlana İdris, Gülsüm Cengiz Akyüz, Mavisel Yener, Aytül Akal, Handan Derya, Aysel Gürmen, Abdülkadir Budak, Bilgin Adalı katıldı.

Sakarya Valiliği’nin temin ettiği otuz binden fazla kitap etkinlikler sebebiyle okullara dağıtılırken, Sakarya Üniversitesi Fen-Edebiyat ve Hendek Eğitim Fakültesi öğrencileri için düzenlenen iki ayrı etkinlikte de Çocuk ve Çocuk Edebiyatı konusu, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü Öğretim Üyeleri Doç.Dr. Ali Gültekin, Yrd. Doç.Dr. Medine Sivri, Yrd.Doç .Dr. Mehmet Semerci, Öğr.Gör. Dr. Fesun Koşmak, Arş. Gör. Arzu Yetim, Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü lisans ve yüksek lisans öğrencileri tarafından çeşitli yönleriyle ele alınıp tartışıldı. Sakarya etkinliklerine üniversite olarak katkılarından dolayı burada Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Necat A. Akgün’e, aynı üniversitenin Fen edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Halil Buttanrı’ya şükranlarımızı dile getirmek isterim

En önemli özelliklerinden biri, etkinlik programında köy, kasaba ve dış mahalle okullarına öncelikle yer vermek olan Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Günlerinin, gözlemlenen ve ölçülen geri dönümlerinde, okuma alışkanlığı kazanılmasında ve edebiyat eserlerinin öncelikle okunmasında önemli katkılar sağladığı gözlendi. Etkinlik, kültür ve edebiyat çevrelerinde takdir hisleriyle karşılanırken, bütün şehirlere model olması temennisi dile getirildi.

Diğer yandan, Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Günleriyle eş zamanlı olarak Sakarya Çocuk ve Gençlik Yayınları Fuarı kuruldu ve gerçekleştirildi. Ülkemizin önde gelen 31 yayınevinin katıldığı fuar 20 bini aşkın öğrenci, bini aşkın öğretmen tarafından ziyaret edildi. Fuar içi etkinlik olarak düzenlenen 27 söyleşiye ise 3 bin öğrenci katıldı.

Halk Kütüphanesi’nde düzenlenen 9 ayrı toplantıda ise, konuk yazarların katılımıyla, okuma eşiklerini geçmiş, yazma ve okuma alışkanlığı olan öğrenciler için atölye nitelikli toplantılar yapıldı.

Ayrıca, okuma alışkanlığı kültürü ve Türkçe Öğretimi üzerine düzenlenen seminer vasıtasıyla sınıf öğretmenleri, okul öncesi öğretmenleri, Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerine okuma kültürünün önemi, bu kültürün kazanılması ve öğrencilere kazandırılması konularında eğitim verildi. Beş grup halinde yapılan seminere, Hilmi Yavuz, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Teoman Duralı, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Sedat Sever, İstanbul Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Selahattin Dilidüzgün, Gülten Dayıoğlu, Yalvaç Ural, Ayla Çınaroğlu, Fatih Erdoğan, Aysel Gürmen, Aytül Akal, Mustafa Ruhi Şirin, Mevlana İdris Zengin konuşmacı olarak katıldı.

maviADA:Türk Türk Çocuk ve gençlik edebiyatının gelişmesine dair ilk önemli adımların atıldığı bu deprem yorgunu ama kimi yönleriyle şanslı ilimizde ileride daha ne gibi çalışmalar yapmayı düşünüyorsunuz?

Vali Nuri OKUTAN:

Sakarya Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Günleri, kitapla, edebiyatla ve okumayla uyandırılmış ışıklar haline gelen çocuklarımız ve gençlerimiz için sağladığı yararları artırarak devam edecek ve bir kültür miras olarak devam ettirilecektir.

Etikete göre ara
Henüz etiket yok.
ÖNE ÇIKANLAR
son postalar
Arşiv
bottom of page