top of page

ay perisi

Gülgün ÇAKO

ŞİİR, 2010 OCAK, Bursa maviADA Dergisi yayını *** Çoğu kez kimi yaratıcı yazın ürünleri, kuskusuz en basta şiir, bildiğimiz dili değil, özel bir jargonu kullanır; açıklamalar, anlatılar ister. Onu ancak bir savunma kurarsanız evrensel bir paydaya oturtursunuz … ve kabul görür. Oysa edebiyatın bu damıtılmış en yücesi, anlatılmaz, duyumsanır. İşte Gülgün ÇAKO’nun şiiri, o özel jargonu sihirle giydirip en özgününden kullananlardan, ama anlatılmasına gerek duyulmadan içinizde bir kuytuya yerleşecektir. O ne doğmaların büyüleyen yüksek sesine, ne insana gereksinmelerini daha çok duyumsatarak, açlığı anımsatıp alma hissini zorlayan pazarlamacı anlatıya gereksinme duymuyor. O sadece şiir, bir şiir her neyse, yalnız o… O şiirin her hası gibi çıplak, ama boydan boya insan donanımıyla güçlü ve gözü pek kutuplara ceviz ağacı dikiyor. Ne güzel olurdu bir düşünün, böyle erirken dünya? Dergimizin ülküsü buydu, edebiyat sahnesine yeni kahramanlar sunmak… Emek ve gayretiyle çok özel bir yere geleceğinin imlerini taşıyan yeni sairimizi okurlarımızın da seveceğine inanıyoruz. Şenol YAZICI, Ocak 2010, Bursa * Gülgün Çako’dan “Ay Perisi” Gönen doğumlu şair, eğitim fakültesi mezunu. Ay Perisi (Mavi Ada dergisi yayını, 80 sayfa, Nisan 2010) İçimizde Bir İz’den sonra, şairin ikinci kitabı.

Bu kitapta dikkatimi çeken, çarpıcı benzetmeler, yıpranmamış özgün imgeler. Şiirin olmazsa olmazlarındandır bu. Yeterli değildir kuşkusuz. İmge avcılığına dönüşür şiir yazmak o zaman ve yazılan, şiir olmaktan çıkar. Çako’nun şiiri böyle değil; hayat kokuyor ve hayata çok farklı pencerelerden bakıyor.

Gülgün Çako, şiiri, şiiri olanı biliyor. Şiire etkileyici başlığı koymak ustalık ister. Şu başlıklara bir bakalım: Rüzgâr Böylesi Yeşil, Ay Işığında Ay Yüzlü Rezene, Rüzgârın Kanatları, Çöldeki Kızgın Kumların Güneşi, Göl Kurusu, Gözlerindeki Kahveden İçtim de Geçtim, Yitik Ülkenin Göçer Düşleri, Bebek Mendili, Ay Perisi, Göl Yazısı. Bu ve buna benzer etkileyici başlıkları okuyunca, altındaki dizeleri daha çok merak ediyor insan.

Sağlam dizelerle şiirini güçlendiren Gülgün Çako’yu kutluyorum. Daha başarılı şiirlere yelken açabilecek bir öz taşıyor Çako. Şairin başarılı dizelerinden sadece birkaç örnek: rüzgârın koynuna saklanmış korkusuzluğu çocuğun (Dolu, 15. s.) sanki çocukmuşum da gece parkta unutulmuşum (Asrın Vedbası, 26. s.) bu sesi bir şiirden apardım o yüzden yarı çıplak (Su Sesi, 56. s.) dile gelecek nice pare sözlerini unutur sesinde günü kaybeder hece sen şarkını dinlersin (Nü An S, 61. s.) anlamak sıcak yaz günü bir külah dondurmayla avutmaktır içimizdekini (Sevmek Anlamaktan Gelir, 65. s.) Ağustos 2010, KÖRFEZ GAZETESİ, İZMİT


bottom of page