top of page

"ÖYKÜ'nün İnsanlık Hali"


YAKINDA

*

Bugünkü haline bakınca insan ihtimal veremiyor ama bir devir Mezopotamya'da yani Fırat'la Diçle'nin arasındaki verimli topraklarda tarihin en büyük uygarlığı kuruldu: SÜMERLER

Gerek yazı, dil, tıp, astronomi, matematik, gerekse din, fal, büyü ve mitoloji gibi alanlarda ilk öne çıkan ve bilinen toplum Sümerlerdir. "Yaratılış" ve "Tufan"a, ''Emeş ve Enten''e ilk kez Sümerlerde rastlanır. Yılbaşı ağacı süsleme, evlilik yüzüğü,nazar boncuğu da Sümerlerde görülmüştür. Sümer döneminde 21'i büyük olan yaklaşık 35 büyük şehir ve kasaba vardı. Bunlar arasında Kiş, Nippur, Zabalam, Umma, Lagaş, Eridu, Urukve Ur sayılabilir.


Derler ya, boynuz kulağı geçermiş, hani o boynuz nerde?

Neyse konumuz o değil... O uygarlık da insanlığa hafıza olacak ilk YAZI'yı da buldu, tahminen beş bin yıl önce...

İnsanlığın en büyük derdi buydu; KENDİNİ ANLATMAK...

Önce ŞİİR yeşerdi, manzum anlatılar...

...ve sonra ÖYKÜ kurak topraklardan portakal çiçeği kokulu Akdeniz'e, uzak Asya'dan , OKYANUS kıyılarına değin bütün dünyayı dolaştı. Her coğrafyada her iklimde MASALdır, DESTANdır... başka başka bayramlık giysilerle başka makyajlarla ama özünde tek bir derdi saklayarak; "HAYATIM ROMANDIR" diyerek bütün insanlığın anlatıcısı oldu.

İnsanlık hiçbir icadı lüksü için bulmadı, sonradan o lüks olduruldu. Sanat ancak bir eşiği aşmış, yerleşik, kentli insanların işidir ve böyle bakınca lükstür... Utanılacak yanı yok, değiştirmek elimizde sonuçta... Bizim , yani ömrünü at sırtında göçlerle ya da ganimet peşinde Avrupa kapılarında harcayan bir kavmin sanatı olmayışı niye doğal, buradan anlaşılabilir. YAZI anlatmak için bulunmadı, o zaten dili çoktan bulmuş, yorulmadan anlatıyordu.

YAZIyı bulanın derdi elbette kavmim halini anlatsın değildi. O ürettiği malın, oldurduğu zenginliğin kayıtlarını tutmak için bir semboller bütünü oldurmuştu.

Ama YAZI ancak ÖYKÜ de en güzel evini buldu.

*

YAKINDA maviADA'DA

*

"ÖYKÜnün BİN HALİ"

/

*ÖYKÜnün bilinen tarihi

*Öykü türleri ve öyküde formatlar...

*Gelmiş geçmiş en büyük öykücüler

*Günümüz de ÖYKÜ ve ÖYKÜCÜLER

*Öykünün sırları, yazım teknikleri, öykü atölyesi

***

KATILMAK İSTEYEN HERKESE AÇIKTIR...

*

bottom of page